Vlašské ořechy nebo ty lískové běžně známe z našich končin. Rostou u nás na stromech a všichni je znají. Co ale neznáme, jsou různé další typy ořechů, které se nepěstují u nás, ale v zahraničí. Většinou se k nám dováží. Jedním z těchto druhů je i makadamový ořech.

Makadamové ořechy se pěstují V Austrálii, což je hodně daleko od naší domoviny. Ovšem v dnešní době se k nám úspěšně dováží a to nejenom z Austrálie, takže si i Vy můžete vychutnat jejich lahodnou chuť. Dají se zakoupit se slupkou, ta je ale velice tvrdá a normálně ji skoro ani nerozštípnete. Nejlepší je pořídit si oříšky již vyloupané. TY se dají běžně zakoupit, jejich cena je sice vyšší, takže může někoho odradit, ale musíme brát v potaz místo, kde se pěstují a také náročnost na pěstování a přepravu. Nejedná se ale o nějak extrémně závratné sumy, že byste si je snad vůbec nikdy nemohli pořídit.

miska s ovocem a oříšky

Makadamové ořechy Nakliceno jsou velice lahodné.

Mohou se konzumovat a doporučují se jako výživová a zdraví prospěšná plodina, ale také se používají v kosmetice pro své specifické účinky. Hydratující krémy, masážní oleje ale i mnohé další kosmetické produkty se vyrábí s příměsí makadamových ořechů.

Makadamové ořechy můžete podávat jen tak samotné v misce. Pokud plánujete oslavu, nějakou akci nebo jen posezení s přáteli, pak je dejte do misky a uvidíte, že brzy bude miska prázdná.

makadamové ořechy

Jinak se používají jako jakékoliv jiné běžné oříšky, takže je můžete přidat do smoothie, k jogurtu, do koktejlu, na snídani, dát si je s ovocem, či dalšími druhy oříšků, můžete z nich také něco uvařit, přidat je do polévek, omáček získá tím neodolatelnou a nezaměnitelnou chuť. Můžete z nich něco sladkého upéct, použít je podobně jako mandle či jiné druhy do dezertů, buchet a koláčů a všech ostatních moučníků ale také do salátů.

Obsahují spoustu vitamínů, minerálů, esenciální nenasycené mastné kyseliny, proteiny i zdravé tuky. Vitamíny B, E a spoustu dalších cenných látek.

Jakmile je jednou vyzkoušíte, jistě si je oblíbíte.