Pravá 100 % čokoláda

Historie kakaa a samotných kakaových bobů je celkem známá. Její domovinou je, dle archeologických nálezů, Jižní Amerika, kde se na jejím proslavení výrazně podílely slavné starověké vyspělé civilizace, jako Mayové a Aztékové. Na rozšíření do světa mají svou zásluhu ale Španělé, díky svým dobyvatelským ambicím. Na svou slávu v Evropě nemusely rozhodně dlouho čekat. Stačilo vylepšit původní nápoj starých civilizací, který byl z bobů vyráběn, a obliba byla na světě. Zanedlouho se po celém světě začínají otevírat továrny, jež se předhánějí ve výrobě nejlepší čokolády. Původně posvátný nápoj, který byl součástí nejrůznějších rituálů se tak dostává na samotný vrchol žebříčku nejoblíbenějších pochutin, z něhož nebude snad nikdy sesazen.

Tabulka hořké čokolády

Kakaové boby jsou darem z nebe hlavně pro náš nervový systém, který uklidňují a uvádějí do rovnováhy. Skvělé jsou také na snižování krevního tlaku, což představuje perfektní potravinu působící jako prevence před vznikem infarktu. V jaké podobě se ale kakaové boby dopřávat?

Samozřejmě úplně nejlepší variantou jsou přírodní kakaové boby v biokvalitě. Narazit můžete i na jejich drcenou variantu, kterou lze použít při přípravě domácího müsli, do jogurtu anebo jako ozdobu a zpestření do ranní kaše. Další volbou může být tradiční kakaový prášek, který jistě není nutné dále představovat. Nepleťte si jej ovšem se slazenými granulkami, jež vytápí slavná firma a které spousta nezkušených osob označuje za kakao. Méně známými variantami jsou kakaové máslo a kakaová hmota od https://www.nakliceno.cz/cokolada/. U kakaové hmoty se můžeme velice často setkat s označením pravá neboli 100 % čokoláda. Tato hmota se získává namletím a následným lisováním kakaových bobů.

Tmavá čokoláda

Výsledkem je tmavě hnědá hmota, podobná čokoládě, do které ovšem není zpravidla přidáván žádný cukr ani jiné zlepšující látky, a které se pyšní až 50 % obsahem kakaového másla. Kakaovou hmotu můžete nalézt v podobě nalámaných kousků, tabulky anebo koleček. Používat ji můžete stejným způsobem, jako jste zvyklí u tradiční čokolády. Tato varianta je ovšem vhodnější pro osoby, které jsou fanoušky krásně hořké čokolády.